Ciasto barbórkowe

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Biszkopt,bita śmietana i galaretka. Warto wypróbować.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Blacha 25x35
    Składniki na biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    2 łyżki kakao
    125 g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    1 litr śmietany kremówki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki kakao
    5 łyżeczek żelatyny
    Dodatkowo:
    4 galaretki zielone
    Tarta czekolada na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Ciasto

Ciasto barbórkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajeczno-cukrowej razem z margaryną i wymieszać. Piec 30 minut w temp.180 s C. Galaretki rozpuścić w 900 ml wrzącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Wykonanie masy śmietanowej: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać kakao i cukier puder. Na koniec dodać letnią żelatynę, dalej ubijając. Złożenie ciasta: Biszkopt-połowa lekko tężejącej galaretki-połowa masy śmietanowej-reszta galaretki- reszta masy-wierzch posypać tartą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego:)

Porady

Gdy druga warstwa galaretki za szybko stężeje przed wyłożeniem na ciasto,włożyć na chwilkę do gorącej kąpieli wodnej)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować