Ciasto barbórkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajeczno-cukrowej razem z margaryną i wymieszać. Piec 30 minut w temp.180 s C. Galaretki rozpuścić w 900 ml wrzącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Wykonanie masy śmietanowej: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać kakao i cukier puder. Na koniec dodać letnią żelatynę, dalej ubijając. Złożenie ciasta: Biszkopt-połowa lekko tężejącej galaretki-połowa masy śmietanowej-reszta galaretki- reszta masy-wierzch posypać tartą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego:)
Porady
Gdy druga warstwa galaretki za szybko stężeje przed wyłożeniem na ciasto,włożyć na chwilkę do gorącej kąpieli wodnej)
Komentarze