Ciasto Barbórkowe

4.5 (187 ocen)

Bardzo wysokie, wręcz tortowe ciasto na biszkopcie z dwoma rodzajami galaretki oraz warstwą kakaową. Naprawdę pyszne. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek w temperaturze pokojowej
    3/4 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    2 kopiaste łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Warstwy galaretkowe:
    2 galaretki zielone
    2 galaretki czerwone
    900 ml. wrzącej wody
    900 ml. wrzącej wody

    Warstwa kakaowa:
    1 litr śmietanki 30-36%
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    1 czekolada mleczna starta, do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto barbórkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w dużej tortownicy) Piec w 180 st.C około 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 2. Warstwy galaretkowe: Obydwie galaretki rozpuścić osobno w 900 ml. wrzącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Warstwa kakaowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Wlewać powoli rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzoną żelatynę, dobrze zmiksować.
  • 4. Kolejność: Na ostudzony biszkopt wylać tężejącą zieloną galaretkę, schłodzić do całkowitego stężenia. Następnie rozsmarować na niej ½ masy kakaowej, wyrównać i schłodzić. Na masę wylać tężejącą czerwoną galaretkę i również schłodzić. Na wierzch wyłożyć resztę masy kakaowej i posypać startą, mleczną czekoladą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować