Ciasto bananowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zainspirowana przepisem na bananowy chlebek z książki "Rodzinne przysmaki" Jamie Oliver's postanowiłam stworzyć ciasto do niedzielnej popołudniowej kawki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na blaszkę kwadratową o boku 24cm:

    190g miękkiej margaryny
    350g mąki tortowej
    100g płatków owsianych górskich
    100g cukru kryształu
    150g'cukru trzcinowego
    2 jajka
    4 duże banany
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 normalne łyżeczki proszku do pieczenia
    170ml mleka 3.2%
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Margarynę ucieramy z cukrami 1. Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Formę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Resztę tłuszczu ucieramy z cukrami na puch za pomocą miksera. W dalszej kolejności dodajemy jajka i mieszamy ale już za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy rozgniecione widelcem banany, sól oraz gałkę muszkatołową.
  • Stopniowo dodajemy pozostałe składniki 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, do ciasta dodajemy płatki owsiane, połowę mąki z proszkiem oraz mleko. Mieszamy i dosypujemy pozostałą część mąki oraz wlewamy łyżeczkę olejku waniliowego.
  • Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 3. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut (aż do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto zostawiamy ok 15 minut w formie w piekarniku (już bez folii) a następnie przekładamy na kratkę i podajemy dopiero po przestudzeniu np z kubkiem mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cukier trzcinowy Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować