Ciasto Bałagan

4.5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z herbatnikami, powidłami śliwkowymi, masą kajmakową i orzechami - taki pyszny bałagan!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 ml mleka,

    2 łyżki cukru,

    2 budynie śmietankowe,

    50 g masła,

    słoiczek powideł śliwkowych,

    ok 200 g masy krówkowej,

    430 g herbatników,

    100 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z budyniem

Ciasto bałagan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałe podgrzewamy wraz z cukrem. Dodajemy budyń, gotujemy co chwilę mieszając aż masa będzie gęsta i jednolita. Studzimy.

    Dodajemy masło w temp. pokojowej, Miksujemy.
  • 2. Dno formy wykładamy pierwszą warstwą herbatników, następnie rozsmarowujemy masą krówkową, przekładamy kolejną warstwą herbatników, na którą wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy herbatnikami, smarujemy powidłami śliwkowymi, układamy ostatnią warstwą herbatników, pozostałą część masy budyniowej, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

    Wkładamy do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować