Ciasto ananasowo – kokosowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Ciasto kefirowe: W jednej misce wymieszać ze sobą mokre składniki, a w drugiej suche. Następnie wszystko razem ze sobą dokładnie zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
3.Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
4.Krem ananasowo - kokosowy: Ananasy odsączyć z zalewy, którą należy uzupełnić mlekiem do powstania 750ml płynu, owoce pokroić w kostkę. Pół szklanki płynu odlać i rozmieszać w nim budynie. Jajko utrzeć z cukrem, wlać rozrobione budynie. Roztwór wlać na gotującą się większą część płynu, ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszysty krem. Podzielić go na dwie części do jednej dodać ananasy do drugiej kokos.
5.Przełożenie:
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć tężejące jabłka. Na nich rozsmarować krem kokosowy, nałożyć ciasto kefirowe, krem ananasowy. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu, polać go polewą.
Komentarze