Ciasto ananasowo – kokosowe z jabłkami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z serii pracochłonnych, ale wartych chwil spędzonych w kuchni:))

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Ciasto kefirowe:
    200g kefiru
    1/3 szklanki oleju
    1,5szklanki mąki
    ½ szklanki cukru
    1 jajko
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    600g obranych jabłek
    1,5 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1/3 szklanki wody

    Krem ananasowo - kokosowy:
    1 puszka ananasów
    100g kokosu
    2 budynie waniliowe
    1 jajko
    Ok 2,5 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    200g masła

    Ciasto kefirowe:
    200g kefiru
    1/3 szklanki oleju
    1,5szklanki mąki
    ½ szklanki cukru
    1 jajko
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ananasowo – kokosowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Ciasto kefirowe: W jednej misce wymieszać ze sobą mokre składniki, a w drugiej suche. Następnie wszystko razem ze sobą dokładnie zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
  • 4. Krem ananasowo - kokosowy: Ananasy odsączyć z zalewy, którą należy uzupełnić mlekiem do powstania 750ml płynu, owoce pokroić w kostkę. Pół szklanki płynu odlać i rozmieszać w nim budynie. Jajko utrzeć z cukrem, wlać rozrobione budynie. Roztwór wlać na gotującą się większą część płynu, ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszysty krem. Podzielić go na dwie części do jednej dodać ananasy do drugiej kokos.
  • 5. Przełożenie:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć tężejące jabłka. Na nich rozsmarować krem kokosowy, nałożyć ciasto kefirowe, krem ananasowy. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu, polać go polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować