Ciasto ananasowo – kokosowe z jabłkami

  • wyświetlono: 1221 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto z serii pracochłonnych, ale wartych chwil spędzonych w kuchni:))

juchab
  • 25 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
5jajek
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
¾ szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

Ciasto kefirowe:
200g kefiru
1/3 szklanki oleju
1,5szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
600g obranych jabłek
1,5 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
1/3 szklanki wody

Krem ananasowo - kokosowy:
1 puszka ananasów
100g kokosu
2 budynie waniliowe
1 jajko
Ok 2,5 szklanki mleka
5 łyżek cukru
200g masła

Ciasto kefirowe:
200g kefiru
1/3 szklanki oleju
1,5szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ananasowo – kokosowe z jabłkami

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Ciasto kefirowe: W jednej misce wymieszać ze sobą mokre składniki, a w drugiej suche. Następnie wszystko razem ze sobą dokładnie zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
  • 4. Krem ananasowo - kokosowy: Ananasy odsączyć z zalewy, którą należy uzupełnić mlekiem do powstania 750ml płynu, owoce pokroić w kostkę. Pół szklanki płynu odlać i rozmieszać w nim budynie. Jajko utrzeć z cukrem, wlać rozrobione budynie. Roztwór wlać na gotującą się większą część płynu, ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszysty krem. Podzielić go na dwie części do jednej dodać ananasy do drugiej kokos.
  • 5. Przełożenie:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć tężejące jabłka. Na nich rozsmarować krem kokosowy, nałożyć ciasto kefirowe, krem ananasowy. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu, polać go polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaciasta z owocamiCiasta przekładaneciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto orzechowo – kokosowe z jabłkami i śmietanką

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowo – kokosowe z jabłkami i...

Wykwintne ciasto, składające się...

Ciasto kokosowo-ananasowe

Dodane przez: Ania00

Ciasto kokosowo-ananasowe

Smaczne i proste w wykonaniu z...

Ciasto ananasowo- kokosowe

Dodane przez: gosssiiia

Ciasto ananasowo - kokosowe

Ciasto jest lekkie, smaczne i rozpływa...

Kruche ciasto z jabłkami i kokosową pianką

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Kruche ciasto z jabłkami i kokosową pianką

Przepyszne ciasto kruche z jabłkami...

ciasto ananasowo - kokosowe

Dodane przez: leenaa

Ciasto ananasowo - kokosowe

Z tego przepisu korzysta moja mama...

Ciasto ananasowe z orzechami

Dodane przez: dorota w

Ciasto ananasowe z orzechami

Oryginalne ciasto którym głównym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE