1.Wykonanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dołożyć masło, żółtka , cukier puder i sól. Składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok 3mm i wykrawać od literatki kółka.
2.5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego tak ,aby brzegi nachodziły na siebie. Miejsca łączeń posmarować za pomocą pędzelka białkiem. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek wykładać marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół.(Powstaną dwie różyczki). W ten sposób przygotować resztę ciastek z ciasta. Różyczki przełożyć na blachę i rozchylić ich płatki.
3. Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do tem. 170C. Piec ok. 15 min. Następnie odstawić je do wystygnięcia. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.
Komentarze