Różane ciacha

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świetnie smakują całej rodzinie

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    -400g mąki
    -250-300g masła
    -od 4-5 żółtek +1białko
    -80g cukru pudru
    -szczypta soli
    -1 słoik marmolady wieloowocowej

Różane ciacha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dołożyć masło, żółtka , cukier puder i sól. Składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok 3mm i wykrawać od literatki kółka.
    2.5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego tak ,aby brzegi nachodziły na siebie. Miejsca łączeń posmarować za pomocą pędzelka białkiem. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek wykładać marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół.(Powstaną dwie różyczki). W ten sposób przygotować resztę ciastek z ciasta. Różyczki przełożyć na blachę i rozchylić ich płatki.
    3. Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do tem. 170C. Piec ok. 15 min. Następnie odstawić je do wystygnięcia. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy