ciasto kokosowo - ananasowe

  • wyświetlono: 3758 |
  • dodany do książki kucharskiej: 27 |
  • polecenia: 0

jeśli lubicie połączenie smaku kokosa z ananasem, jeśli kręcą Was ciasta delikatne jak (co tam chcecie), posmakuje Wam :)

capri
  • 120min

Składniki

biszkopt:
3 jaja
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa ananasowa:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 gram)
3/4 puszki ananasów + cała zalewa
1/4 szklanki cukru
200 gram miękkiego masła
beza kokosowa:
3 białka
100 gram wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru
poncz:
5 łyżek wody + 2,5 łyżki soku z cytryny (nasączałam sokiem z pigwowca)

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto kokosowo - ananasowe

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.
  • blat bezowy2. Ananasy odsączamy z zalewy, zbieramy ją do szklanki. U mnie w puszce było 3/4 szklanki czystej zalewy, dopełniłam przegotowaną wodą, żeby była cała. Soku lub soku z wodą ma być pełna szklanka.

    Ananasy kroimy na drobne cząstki.

    Sok ananasowy ( razem z wodą, czyli nasza pełna szklanka) zagotować, dodać do niego cukier, wymieszać, wlać proszek budyniowy rozpuszczony w 0,5 szklanki wody, ugotować jak normalny budyń. Lekko przestudzić (masa ma być leciutko ciepła) i dodać miękkie masło, utrzeć dokładnie blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać kawałki dobrze odsączonych ananasów, wymieszać łyżką.

    3 białka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą bezę, wsypujemy wiórki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem, masę bezową delikatnie przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
  • upieczony blat3. Pieczemy około 20 -25 minut w temperaturze 175 stopni.
    Po upieczeniu nie zdejmujemy od razu z niej papieru, tylko kiedy trochę przestygnie, inaczej nam się połamie.
  • 4. Składanie ciasta:

    Na nasączony spód biszkoptowy wykładamy masę budyniowo - ananasową. Przykrywamy (ostrożnie!) blatem bezowo - kokosowym i bardzo, bardzo delikatnie dociskamy, wkładamy do lodówki na całą noc, lub choć na parę godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieananasbezakokos

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jrk4p4

Dodane przez: Magster

CIASTO Z PIANKĄ ANANASOWĄ I KOKOSOWĄ BEZĄ

Ciasto a'la pina colada w lekko...

Tort ananasowo- kokosowy

Dodane przez: Patrycja33

Tort ananasowo- kokosowy

Tort składa się z dwóch płatów...

Dodane przez: monisia14444

Ciasto ananasowe

Ciasto jest bardzo smaczne, nie...

ciasto ananasowe

Dodane przez: jo_asia86

Ciasto ananasowe

Wyśmienite ciasto z lekkim biszkoptem...

Ananasowe ciasto

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto ananasowe

Smaczne, mokre i bardzo ananasowe...

ciasto ananasowe

Dodane przez: lucyna19

Ciasto ananasowe

Dla wielbicieli ciast owocowych.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.