REKLAMA

Ciasto kokosowo-ananasowe

wyświetlono: 1194 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 1

W tym cieście kokos i ananas to duet doskonały. Do tego krem maślany z domowym budyniem i delikatny biszkopt. Ciasto zrobione na imprezę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakowało.

opublikowany: 08.02.2017
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szczypta soli
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej ekologicznej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    700 ml mleka
    3 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru waniliowego
    4 łyżki cukru
    350 g masła irlandzkiego
    1 łyżka cukru pudru
    1 ananas w puszce
    Blat kokosowy:
    6 białek
    szczypta soli
    300 g cukru
    300 g kokosu
    50 g czekolady mlecznej
Ocena:

(średnia 5 z 141 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 35*27 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Ostudzić.
    Krem:
    W 200 ml mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać. Na końcu do kremu dodać pokrojony w drobną kostkę ananas i wymieszać.
    Blat kokosowy:
    Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą gładkie, lśniące a cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kokos i wymieszać. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach na złoto około 20-25 minut. Ostudzić.
    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Warstwy ciasta:
    Biszkopt, krem, blat kokosowy, czekolada.
    Złożone ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Patrycja33 P1040742 (3)

Ciasto kokosowo- ananasowe

Ciacho jest przepyszne, serdecznie polecam! Ananas i kokos to idealny duet :)

kategoria: Ciasta galaretki krem opublikowany: 20.11.2017 | wyświetlono: 517 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ania00 Ania00

Ciasto kokosowo-ananasowe

Smaczne i proste w wykonaniu z delikatną nutą słodyczy ananasa.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 28.12.2014 | wyświetlono: 1317 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: justi00ak justi00ak

Ciasto kokosowo-ananasowe

Ciasto smaczne i proste w wykonaniu.Ciasto po upieczeniu można przekroić na pół i przełożyć dżemem ananasowym.

kategoria: Ciasta opublikowany: 01.03.2013 | wyświetlono: 2933 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 1
Dodane przez: 2milutka IMG_20190918_121058

Ciasto kokosowo-ananasowe

Pyszne wilgotne rozpływające się w ustach....

kategoria: Ciasta ciasto z owocami Desery beza opublikowany: 11.05.2013 | wyświetlono: 1210 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 1
Dodane przez: Anna Michoń IMG_20200317_195815_802

Ciasto kokosowo ananasowe

Moja rodzina się nim zajada.

kategoria: Ciasta opublikowany: 21.04.2020 | wyświetlono: 242 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE