Ciasto 3 bit z kakaową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie masy krówkowej :
Masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.
2.Przygotowanie bitej śmietany :
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.
3.Przygotowanie masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
4.Przygotowanie ciasta krówki :
Blaszkę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Herbatniki wyłóż na dno tortownicy. Rozsmaruj masę krówkową. Połóż kolejną warstwę herbatników, następnie warstwę masy budyniowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż kakaową bitą śmietanę. Całość posyp posypką czekoladową lub startą czekoladą.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Komentarze