Ciasto 3 bit

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto 3 bit to z jedno z prostszych ciast bez pieczenia. Masa kajmakowa wraz z kremem budyniowym przełożone warstwą herbatników natomiast dla zrównoważenia smaków wierzch stanowi bita śmietana z gorzkim kakao.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na formę 25 x 35 cm

    herbatniki 500 g
    masa kajmakowa 1 puszka
    budyń waniliowy 80 g
    mleko 600 ml
    skrobia ziemniaczana 1 łyżka
    cukier puder 1/2 szklanki
    masło 82 % 200 g
    śmietana 30 % 330 ml
    kakao gorzkie 2 łyżeczki

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto 3 bit Desery

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Ugotować gęsty budyń. Z całości mleka odlać pół szklanki i rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną, rozetrzeć na gładko natomiast resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać budyń wymieszać energicznie aby nie zrobiły się grudki. Budyń przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Masło i budyń powinny być w tej samej temperaturze, wówczas krem się nie zważy. Do masła dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas miksując do momentu uzyskania kremu. Puszkę z masą kajmakową wstawić do garnka z wodą gotować około 20 minut, masa zmięknie co ułatwi rozsmarowanie. Formę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową wyłożyć na herbatniki, przełożyć kolejną warstwą herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią kolejną warstwę herbatników. Zimną śmietanę ubić na sztywno, wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić całą noc. Ciasto przed podaniem oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować