Pyszne ciasteczka, które z pewnością skuszą każdego.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 20 ciasteczek:
-2 szklanki mąki ryżowej
-40 g roztopionego masła/oleju kokosowego
-50 g wiórków kokosowych
-1 jajo
-niecałe pół szklanki wody
-50 g gorzkiej czekolady
-łyżeczka proszku do pieczenia
Ciastka z kokosem i czekoladą (bez glutenu, nabiału i cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i mieszamy do powstania gęstego i klejącego ciasta.
2. Część czekolady kroimy na kawałeczki, a część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tą startą dodajemy do ciasta i mieszamy, dzięki czemu dodatkowo zabarwi się na ciemno i na koniec dodajemy kawałki czekolady. Możecie całą tylko pokroić w kawałki lub zetrzeć na wiór, decyzja należy do Was.
3. Lekko zwilżonymi rękami formujemy kulki, rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia.
4. Możecie posypać dodatkami wedle uznania i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.
Komentarze