Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To już kolejna wersja chrupiących i delikatnych ciasteczek z kleikiem ryżowym w roli głównej. Każda z nich jest przepyszna, a mam jeszcze kilka pomysłów i przepisów do publikacji. Tym razem kleik połączyłam z masłem orzechowym, dzięki czemu uzyskałam cudownie pachnące i obłędne w smaku ciasteczka orzechowe. Piekłam je już kilkakrotnie i za każdym razem zniknęły stanowczo za szybko, ponieważ chciałoby się, aby nigdy się nie kończyły i zawsze były w zasięgu ręki.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 16 sztuk)
    130g kleiku ryżowego (bez dodatków)
    100g masła/margaryny
    50g masła orzechowego
    100g cukru
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę oraz masło orzechowe z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
    Do powstałej masy dodać kleik i proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
    Ciasteczka ostudzić na kratce.
    (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kleik ryżowy Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować