Kruche ciastka w kształcie liści. Z dzisiejszego spaceru po parku przyniosłam kolorowe jesienne liście. To one stały się moim natchnieniem do wyrobu tych ciastek.
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
mąka krupczatka 120 g
masło lub margaryna 33 g
1 żółtko
cukier puder 35 g
obrana dynia 70 g
mąka do podsypania 20-40 g
kolorowe barwniki + spirytus
Ciastka z dynią " jesienne liście " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wychodzi ok. 10 dużych ciastek.
Dynię zetrzeć na średnich oczkach tarki i odcisnąć.
Do mąki dodać masło, zagnieść na kruszonkę.
Dodać żółtko, dynię, cukier i szybko zagnieść ciasto na jednolitą masę. Jeśli będzie za luźne można dodać odrobinę mąki.
Ciasto przykryć i lekko schłodzić.
Potem ciasto wałkować na grubość ok.1/2 cm, trzeba podsypywać mąką.
Liście wykrawać za pomocą szablonów odrysowanych z liści.
W każdym ciastku wykałaczką odcisnąć żyłki.
Piec w 190 C około 12 minut, w zależności od wielkości ciastek.
Ostudzone ciastka malujemy barwnikiem wymieszanym z odrobiną alkoholu.
Chociaż i bez malowania wyglądają zachęcająco.
Komentarze