Ciastka z dynią " Jesienne liście "

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kruche ciastka w kształcie liści. Z dzisiejszego spaceru po parku przyniosłam kolorowe jesienne liście. To one stały się moim natchnieniem do wyrobu tych ciastek.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka krupczatka 120 g
    masło lub margaryna 33 g
    1 żółtko
    cukier puder 35 g
    obrana dynia 70 g
    mąka do podsypania 20-40 g
    kolorowe barwniki + spirytus
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka z dynią " jesienne liście " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wychodzi ok. 10 dużych ciastek.
    Dynię zetrzeć na średnich oczkach tarki i odcisnąć.
    Do mąki dodać masło, zagnieść na kruszonkę.
    Dodać żółtko, dynię, cukier i szybko zagnieść ciasto na jednolitą masę. Jeśli będzie za luźne można dodać odrobinę mąki.
    Ciasto przykryć i lekko schłodzić.
    Potem ciasto wałkować na grubość ok.1/2 cm, trzeba podsypywać mąką.
    Liście wykrawać za pomocą szablonów odrysowanych z liści.
    W każdym ciastku wykałaczką odcisnąć żyłki.
    Piec w 190 C około 12 minut, w zależności od wielkości ciastek.
    Ostudzone ciastka malujemy barwnikiem wymieszanym z odrobiną alkoholu.
    Chociaż i bez malowania wyglądają zachęcająco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować