Jesienne liście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekać z mąką, jajkami, cukrami, proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić do zamrażarki na pół godziny. Należy wyciąć z papieru lub tektury szablony w kształcie liści i przygotować nadzienie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z sokiem z cytryny. Rodzynki i skórkę zalać rumem na 15 minut. Jabłka wymieszać z resztą składników (prócz żółtka). Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wykrajać po dwa liście z każdego szablonu (jeden z ogonkiem, drugi bez ogonka). Na środek liści z ogonkami nakładać nadzienie, nieco spłaszczyć, brzegi listków posmarować wodą, przykrywać listkami bez ogonków i dokładnie docisnąć brzegi. Na każdym z liści można zrobić nacięcia wyglądające jak nerwy liścia. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ciastka piec w temperaturze 160*C przez około 25 minut.
Komentarze