Jesienne liście

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Smak i zapach jesieni zamknięty w kruchym ciastku

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ok. 12 sztuk
    Składniki na ciasto kruche:
    3,5-4 szklanki mąki
    kostka dobrej jakości margaryny
    2 jajka
    15 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    pół łyżeczki proszku do pieczenia;
    dodatkowo mąka do podsypania stolnicy
    Nadzienie:
    3 jabłka
    3 łyżki rodzynek
    łyżka skórki pomarańczowej
    łyżka płatków migdałowych (posiekać drobniej)
    3 łyżki rumu
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżki bułki tartej
    szczypta cynamonu
    2 łyżki cukru
    piana z 1 białka
    żółtko do posmarowania liści
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jesienne liście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienne liście 1. Margarynę posiekać z mąką, jajkami, cukrami, proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić do zamrażarki na pół godziny. Należy wyciąć z papieru lub tektury szablony w kształcie liści i przygotować nadzienie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z sokiem z cytryny. Rodzynki i skórkę zalać rumem na 15 minut. Jabłka wymieszać z resztą składników (prócz żółtka). Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wykrajać po dwa liście z każdego szablonu (jeden z ogonkiem, drugi bez ogonka). Na środek liści z ogonkami nakładać nadzienie, nieco spłaszczyć, brzegi listków posmarować wodą, przykrywać listkami bez ogonków i dokładnie docisnąć brzegi. Na każdym z liści można zrobić nacięcia wyglądające jak nerwy liścia. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ciastka piec w temperaturze 160*C przez około 25 minut.

Porady

Zamiast jabłek można użyć gruszek, czy śliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasteczka ”Liście Dęba”

To może cię zainteresować