Ciastka płomyki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło i posiekać. Następnie wbić jajka, dodać cukier, aromat waniliowy, mleko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
2.Stolnicę lekko wysypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok.2 mm i powycinać pasy szerokie na ok.12 cm. Każdy pas podzielić na trójkąty, a każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach. Na każdym ciastku umieścić łyżeczkę marmolady i zawinąć najpierw lewy koniec w prawo, a następnie prawy koniec w lewo (lub odwrotnie). Posypać cukrem brązowym.
3.Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.15-18 minut w temp.180 st. Wystudzić na kratce.
Komentarze