Ciastka Płomyki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chrupiące, bardzo smaczne ciasteczka, które będą słodkim dodatkiem do kawy lub herbaty.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,1/3 szklanki mąki pszennej
    200 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    100 ml mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    kilka kropli aromatu waniliowego
    nadzienie: dowolna marmolada (u mnie truskawkowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciastka płomyki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło i posiekać. Następnie wbić jajka, dodać cukier, aromat waniliowy, mleko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Ciastka Płomyki z marmoladą 2. Stolnicę lekko wysypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok.2 mm i powycinać pasy szerokie na ok.12 cm. Każdy pas podzielić na trójkąty, a każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach. Na każdym ciastku umieścić łyżeczkę marmolady i zawinąć najpierw lewy koniec w prawo, a następnie prawy koniec w lewo (lub odwrotnie). Posypać cukrem brązowym.
  • 3. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.15-18 minut w temp.180 st. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Proszek do pieczenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować