Ciastka francuskie z morelami i lukrem

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasteczka dla niespodziewanych gości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 średnie puszki moreli w syropie
    Słoiczek dżemu morelowego
    1 jajko + 2 łyżki mleka

    Lukier:
    Sok z 1/2 cytryny
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ciastka francuskie z morelami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele odcedzić na sitku. Ciasto rozwinąć na stolnicę lekko podsypaną mąka, za pomocą szklanki wykrawać kółka. W połowie kółek wykroić mniejsze kółko w środku. Na kółko o całej powierzchni nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu i rozsmarować zostawiając brzegi czyste. Brzegi ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, na to ciastko nałożyć kółko z dziurką a w środku ułożyć połówki moreli. Wierzch ciastka posmarować jajkiem. Pieczenie ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Likier: sok z cytryny zmiksować z cukrem do białości polać po wystudzonych ciastkach.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Morele Jajka Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować