Ciastka "Amoniaczki"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciastka "Amoniaczki" to ulubione ciastka z mojego dzieciństwa. Nie są proste do wykonania i zapach amoniaku podczas pieczenia nie każdemu przypada do gustu, jednak kto raz spróbuje ten nie będzie w stanie ich sobie odmówić:) Jest to duża porcja , więc możemy je przechowywać w pudełeczku i przez kil

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    250 g margaryny
    6 żółtek
    1 szklanka cukru
    2 opakowania cukru waniliowego ( po 16 g)
    2 duże łyżeczki amoniaku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    białko
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka "amoniaczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki:
    1 kg mąki pszennej
    250 g margaryny
    6 żółtek
    1 szklanka cukru
    2 opakowania cukru waniliowego ( po 16 g)
    2 duże łyżeczki amoniaku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    białko
    cukier do posypania

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i nożem rozdrabniamy. W misce mieszamy ( lub ubijamy mikserem) żółtka, cukier, cukier waniliowy, amoniak i proszek do pieczenia oraz śmietanę. Całość dodajemy do mąki i powoli nożem zarabiamy ( podobnie jak ciasto na pierogi). Dobrze wyrobione ciasto powinno być luźne i błyszczące. Ciasto wałkujemy porcjami, na grubość ok 5 mm i wycinamy dowolne kształty ( można użyć nawet szklanki). Wierzch ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 17-20 min ( na złoty kolor) w 180 stopniach. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować