Ciasteczka z truskawkami i czekoladą XL są tak pyszne, że po wczoraj nic nie zostało.
35 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
150 g truskawek pokrojonych w kostkę
50 g czekoladowych dropsów lub posiekanej czekolady
80 g masła
60-70 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
szczypta soli
170 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie cukier puder do posypania
Ciasteczka z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°С. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajko, ubijając aż do całkowitego połączenia. Dosypujemy wcześniej połączone suche składniki i mieszamy aż ciasto będzie zwięzłe.
Do masy dodajemy truskawki, czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników ciasta.
Za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki nabieramy porcje ciasta i wykładamy na przygotowaną blachę, zachowując spore odstępy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 15-18 minut - aż będę ładnie rumiane.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Z podanych składników wyszło 8 ciasteczek.
Możesz ciasteczka dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Komentarze