Ciasteczka z truskawkami i czekoladą

5 (5 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ciasteczka z truskawkami i czekoladą XL są tak pyszne, że po wczoraj nic nie zostało.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g truskawek pokrojonych w kostkę
    50 g czekoladowych dropsów lub posiekanej czekolady
    80 g masła
    60-70 g brązowego cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 jajko
    szczypta soli
    170 g mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    opcjonalnie cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Ciasteczka z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180°С. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem.
    W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajko, ubijając aż do całkowitego połączenia. Dosypujemy wcześniej połączone suche składniki i mieszamy aż ciasto będzie zwięzłe.
    Do masy dodajemy truskawki, czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników ciasta.
    Za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki nabieramy porcje ciasta i wykładamy na przygotowaną blachę, zachowując spore odstępy.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 15-18 minut - aż będę ładnie rumiane.
    Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Z podanych składników wyszło 8 ciasteczek.
    Możesz ciasteczka dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.2 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasteczka cynamonowe z jabłkiem

To może cię zainteresować