Ciasteczka z okienkiem.

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Można w nie wsypać mak, orzechy, cukier itp.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA CIASTKA (12 PODWóJNYCH):
    - mąka: 250 gramów
    - żółtko surowe: 1 sztuka
    - żółtko ugotowane: 1 sztuka
    - cukier puder: 80 gramów
    - masło: 120 gramów
    - kakao: 2 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - przyprawa do piernika: 1 łyżeczka
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    LUKIER:
    - cukier puder: 1 szklanka
    - śmietana: 2 łyżki
    - kurkuma: 2 szczypty
    - olejek cytrynowy: 1 łyżeczka
    PONADTO:
    - perełki złote do dekoracji: 4 łyżki
    - mak, siekane orzechy, cukier brązowy lub starta czekolada (lub inne sypkie składniki): 12 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka z okienkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, przetartym przez sitko żółtkiem, kakao i przyprawami. Posiekać z masłem, dodać surowe żółtko, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wykrawać ciastka (całe i z okienkiem, zrobione mniejszą foremką. Piec w 200 st. przez 10 minut.
  • ciastka z okienkiem 2. Całe ciastka smarujemy utartym wcześniej lukrem, przykrywamy ciastkiem z okienkiem.
  • ciastka z okienkiem2 3. Do środka wsypujemy mak, cukier itp.
  • ciastka z okienkiem3 4. Ciastko z okienkiem podobnie lukrujemy
  • ciastka z okienkiem4 5. Przyczepiamy perełki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować