Sernik z okienkiem na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.
2.Przelać ciasto do wysmarowania tłuszczem blachy o wymiarach 25 x 35 cm. Wstawić do piekarnika, piec ok.25 minut w 180 stop. Formę keksówkę wyłożyć papierem, na papierze ułożyć gorące ciasto w kształcie rynny, wystający bok poza foremką uciąć, odstawić do ostudzenia.
3.Galaretki : Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, odstawić do całkowitego stęzenia. Następnie wyjąć galaretki ze szklanek i nożem lub foremką wycinać słupki, dociskając foremką przez całą długość galaretki.
4.Masa serowa: Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do kremówki dodawać po trochu rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, ciągle miksując. Ser zmiksować blenderem, dodawać po łyżce do śmietany, dobrze zmiksować.
5.Wyłożyć część masy serowej na dno biszkoptu, ułożyć na masie wycięte galaretki, wyłożyć resztę masy serowej , do samej góry, odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto wyjąć z formy, za pomocą papieru, odwrócić je i kroić.
Komentarze