Migdałowe drożdżówki z choinkowym okienkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Puszyste, migdałowe ciasto drożdżowe i dwa farsze do wyboru - serowy z cytrynową skórką i jabłkowy z rodzynkami i cynamonem to mój sprawdzony sposób na słodkie, świąteczne co nieco.Co więcej, do ich przygotowania można zaprosić dzieci - to pyszny sposób na spędzenie popołudnia w czasie Adwentu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Proporcje na 8 sztuk:
    Ciasto drożdżowe:
    - 40 dag mąki pszennej (+ do podsypania),
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - łyżka mielonych migdałów,
    - 2 łyżki cukru,
    - ok. 120 ml ciepłego mleka,
    - łyżka stopionego masła,
    - kilka kropli olejku migdałowego.

    Nadzienie serowe:
    - 20 dag chudego twarogu,
    - łyżka jogurtu naturalnego,
    - 2 łyżki cukru,
    - łyżka startej skórki ze sparzonej cytryny,
    - kilka kropli świeżego soku z cytryny.

    Nadzienie jabłkowe:
    - duże jabłko (najlepiej odmiana Szara Reneta),
    - 2 łyżki rodzynek,
    - łyżeczka cynamonu,
    - kilka kropli świeżego soku z cytryny.

    Ponadto:
    - łyżka stopionego masła,
    - łyżka letniego mleka,
    - tłuszcz i mąka do przygotowania formy,
    - opcjonalnie cukier perlisty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Migdałowe drożdżówki z choinkowym okienkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuszczamy w części ciepłego mleka (nie gorącego!). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
    Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru, zmielone migdały i olejek migdałowy, wlewamy wyrośnięte drożdże, stopione masło i stopniowo resztę mleka (tyle, by powstało gładkie i elastyczne ciasto). Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (nie może być ani za rzadkie (wtedy należy dodać trochę mąki), ani zbyt twarde i zbite (należy dodać więcej płynu - letniego mleka lub wody)). Wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość (30-40 minut).
  • 2. Przygotowujemy farsz serowy: Twaróg rozgniatamy widelcem, przecieramy przez sito i przekładamy do miski. Do białego sera dodajemy jogurt naturalny, cukier oraz sok (kilka kropli) i skórkę z cytryny, ucieramy na gładką masę.
  • 3. Przygotowujemy farsz jabłkowy: Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy do garnka i prażymy do momentu aż staną się złote, a woda wyparuje.
    Na 2 minuty przed końcem prażenia do jabłek dodajemy namoczone w wodzie i odsączone rodzynki oraz cynamon, dokładnie mieszamy, studzimy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,4 mm. Z ciasta wycinamy 16 okręgów filiżanką o średnicy 8 cm.
    W połowie krążków, foremką w kształcie choinki wycinamy okienka.

    Na połowie pełnych krążków rozsmarowujemy nadzienie serowe zachowując wolne boki.
    Na drugiej połowie pełnych krążków rozsmarowujemy farsz jabłkowy również zachowując wolne boki.
    Pełne krążki z farszami przykrywamy krążkami z okienkiem, brzegi dociskamy widelcem. Drożdżówki przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
    Łyżkę stopionego masła mieszamy z łyżką mleka. Mieszanką mleczno-maślaną smarujemy wierzchy drożdżówek (jeżeli chcesz posyp drożdżówki cukrem perlistym).
    Blachę z drożdżówkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C pieczemy przez 20-25 minut na złoty kolor.

Porady

Wycięte choinki posmaruj rozpuszczonym masłem z mlekiem, posyp, np. cukrem lub makiem i upiecz na złoty kolor - będą doskonałą przekąską i nic się nie zmarnuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 25.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=142

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami

To może cię zainteresować