Migdałowe drożdżówki z choinkowym okienkiem

  • wyświetlono: 260 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Puszyste, migdałowe ciasto drożdżowe i dwa farsze do wyboru - serowy z cytrynową skórką i jabłkowy z rodzynkami i cynamonem to mój sprawdzony sposób na słodkie, świąteczne co nieco.Co więcej, do ich przygotowania można zaprosić dzieci - to pyszny sposób na spędzenie popołudnia w czasie Adwentu.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
  • 120min

Składniki

Proporcje na 8 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 40 dag mąki pszennej (+ do podsypania),
- 3 dag świeżych drożdży,
- łyżka mielonych migdałów,
- 2 łyżki cukru,
- ok. 120 ml ciepłego mleka,
- łyżka stopionego masła,
- kilka kropli olejku migdałowego.

Nadzienie serowe:
- 20 dag chudego twarogu,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka startej skórki ze sparzonej cytryny,
- kilka kropli świeżego soku z cytryny.

Nadzienie jabłkowe:
- duże jabłko (najlepiej odmiana Szara Reneta),
- 2 łyżki rodzynek,
- łyżeczka cynamonu,
- kilka kropli świeżego soku z cytryny.

Ponadto:
- łyżka stopionego masła,
- łyżka letniego mleka,
- tłuszcz i mąka do przygotowania formy,
- opcjonalnie cukier perlisty.

Sposób przygotowania przepisu:

Migdałowe drożdżówki z choinkowym okienkiem

  • 1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuszczamy w części ciepłego mleka (nie gorącego!). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
    Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru, zmielone migdały i olejek migdałowy, wlewamy wyrośnięte drożdże, stopione masło i stopniowo resztę mleka (tyle, by powstało gładkie i elastyczne ciasto). Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (nie może być ani za rzadkie (wtedy należy dodać trochę mąki), ani zbyt twarde i zbite (należy dodać więcej płynu - letniego mleka lub wody)). Wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość (30-40 minut).
  • 2. Przygotowujemy farsz serowy: Twaróg rozgniatamy widelcem, przecieramy przez sito i przekładamy do miski. Do białego sera dodajemy jogurt naturalny, cukier oraz sok (kilka kropli) i skórkę z cytryny, ucieramy na gładką masę.
  • 3. Przygotowujemy farsz jabłkowy: Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy do garnka i prażymy do momentu aż staną się złote, a woda wyparuje.
    Na 2 minuty przed końcem prażenia do jabłek dodajemy namoczone w wodzie i odsączone rodzynki oraz cynamon, dokładnie mieszamy, studzimy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,4 mm. Z ciasta wycinamy 16 okręgów filiżanką o średnicy 8 cm.
    W połowie krążków, foremką w kształcie choinki wycinamy okienka.

    Na połowie pełnych krążków rozsmarowujemy nadzienie serowe zachowując wolne boki.
    Na drugiej połowie pełnych krążków rozsmarowujemy farsz jabłkowy również zachowując wolne boki.
    Pełne krążki z farszami przykrywamy krążkami z okienkiem, brzegi dociskamy widelcem. Drożdżówki przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
    Łyżkę stopionego masła mieszamy z łyżką mleka. Mieszanką mleczno-maślaną smarujemy wierzchy drożdżówek (jeżeli chcesz posyp drożdżówki cukrem perlistym).
    Blachę z drożdżówkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C pieczemy przez 20-25 minut na złoty kolor.
PRZEPIS DNIA Czwartek 25.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=142

Porady

Wycięte choinki posmaruj rozpuszczonym masłem z mlekiem, posyp, np. cukrem lub makiem i upiecz na złoty kolor - będą doskonałą przekąską i nic się nie zmarnuje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylacynamontwarógjabłkorodzynkiWigiliaciasto drożdżowedrożdżeświętadla dziecibiały serdrożdżówki z seremBoże Narodzeniaświąteczne wypiekisezon na jabłkadrożdżówki z jabłkiemadwentdla dbających o linięświąteczne drożdżówkidrożdżowe choinkijabłko z cynamonemwypieki z jabłkiemwypieki z cynamonemlekkie drożdówkidrożdówki lightlekkie świętazdrowe święta

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżówki z jabłkami

Dodane przez: Koronowianka

DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI

Takie swojskie drożdżówki są smaczne,zdrowe...

Kigdałowiec

Dodane przez: Bo-Bożena

Placek z masą migdałową

Pyszny , puszysty placek z płatkami...

pierniczki choinkowe

Dodane przez: kinga_ka

PIERNICZKI CHOINKOWE

świetnie sprawdzą się na choince...

Drożdżówki z serem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Drożdżówki z serem

Pyszne, łatwe w przygotowaniu domowe...

gotowe

Dodane przez: ziutula

szybka drożdżówka z kruszonką

nam smakuje z masłem lub dżemem..............SMACZNEGO!!!

Drożdżówki z serem.

Dodane przez: EWASALNO

Drożdżówki z serem.

Przepis na drożdżówki mam już 35...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE