Ciasteczka z kalmarów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować wieprzowinę do miękkości. Jeszcze raz posiekać. Dodać sherry, sól, pieprz oraz cukier. Umieścić w słonecznym, ciepłym miejscu. Odłożyć trochę posiekanej chili do przygotowania sosu. Pozostałą papryczkę wymieszać z kalmarami, natką i dymką. Dodać mięso i wymieszać. W rondelku zagotować sos rybny i gotować aż zacznie się krystalizować. Dodać do masy kalmarowej. Wymieszać. Dodać lekko ubite białko (żółtko zachować), wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować małe ciasteczka. Smażyć na oleju. Zdjąć. Patelnię wyczyścić. Ciasteczka panierować w żółtku i smażyć na "świeżym" oleju na złoty kolor. Zachowane chili wymieszać ze składnikami sosu. Gotować do momentu aż cukier się rozpuści. Ciasteczka podawać z sosem przybrane plasterkami limonki, papryki, ogórka i posiekaną kolendrą.
Komentarze