Ciasteczka z kalmarów

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wietnam: Ciasteczka z kalmarów

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kalmary (oczyszczone i drobno posiekane): 50 dekagramów
    - mielony pieprz: 0.5 łyżeczki
    - wieprzowina (tłusta i posiekana): 3 dekagramy
    - wytrawna sherry: 15 mililitrów
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - cukier: 5 gramów
    - papryczka chili (posiekana): 1 sztuka
    - listki natki pietruszki: 3 dekagramy
    - cebule dymki (posiekane): 3 sztuki
    - sos rybny: 15 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - sos rybny (sos): 10 mililitrów
    - sok z limonki (sos): 10 mililitrów
    - cukier (sos): 1 dekagram
    - limonka (do przybrania): 1 sztuka
    - Czerwona papryka (do przybrania): 0.5 sztuki
    - ogórek zielony (do przybrania): 0.5 sztuki
    - gałązka kolendry (do przybrania): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka z kalmarów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wieprzowinę do miękkości. Jeszcze raz posiekać. Dodać sherry, sól, pieprz oraz cukier. Umieścić w słonecznym, ciepłym miejscu. Odłożyć trochę posiekanej chili do przygotowania sosu. Pozostałą papryczkę wymieszać z kalmarami, natką i dymką. Dodać mięso i wymieszać. W rondelku zagotować sos rybny i gotować aż zacznie się krystalizować. Dodać do masy kalmarowej. Wymieszać. Dodać lekko ubite białko (żółtko zachować), wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować małe ciasteczka. Smażyć na oleju. Zdjąć. Patelnię wyczyścić. Ciasteczka panierować w żółtku i smażyć na "świeżym" oleju na złoty kolor. Zachowane chili wymieszać ze składnikami sosu. Gotować do momentu aż cukier się rozpuści. Ciasteczka podawać z sosem przybrane plasterkami limonki, papryki, ogórka i posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować