Wielkanocne ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Święta bez ciasteczek, to nie święta, moje córki zawsze pilnują aby były:) Te są bardzo kruche, aromatyczne i tym razem w trzech smakach. Zawsze część tych łakoci rozdajemy. Najmłodsze pociechy cieszą się z zajączków, jajeczek i kwiatuszków:) W pojemnikach zamykanych ciastka bardzo długo pozostają bardzo kruche.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki cukru pudru
    40 dag. smalcu-2 kostki
    25 dag. margaryny-1 kostka
    2 cukry waniliowe
    2 jajka
    Dodatkowo:
    2 łyżki kakao
    6 łyżek drobno posiekanych orzechów
    cukier puder do posypania
    5 dag. czekolady
    3 łyżki mleka
    posypka cukrowa
    duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Wielkanocne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocne ciasteczka 1. Obie mąki, cukier puder i waniliowy, jajka, margarynę i smalec zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto dzielę na trzy części. Do jednej części nic nie dodaje. Tę część wałkuje wałkiem, wykrawam ciastka- u mnie zajączki i kwiatki -posypane skrawkami ciasta , układam na blasze, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu osypuje cukrem pudrem.
  • Wielkanocne ciasteczka 2. Do drugiej części ciasta dodaje kakao, zagniatam, wałkuje wałkiem na grubość ok. 0,5 cm. wykrawam ciastka - mnie kwiatki, układam na blasze , piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni , studzę, osypuję cukrem pudrem.
  • Wielkanocne ciasteczka 3. Do trzeciej części dodaje orzechy, zagniatam ciasto, wałkuje wałkiem, wykrawam ciastka, u mnie jajka , układam na blasze, piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni , studzę. Czekoladę roztapiam w mleku , polewam ciastka, posypuję posypką cukrową, pozostawiam do zastudzenia. Na koniec pozostałe skrawki ciast-wszystkie smaki , lekko zagniatam na masę marmurkową, wałkuje wałkiem, wykrawam - u mnie jajka, układam na blasze, piekę, studzę, osypuję cukrem.

Porady

Oczywiście smaki można zmieniać wedle upodobań, tak jak i kształt ciastek , mogą to być nawet koła wycięte szklanką:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować