Piaskowe ciasteczka pieczarki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Na podwieczorek polecam piaskowe ciasteczka w kształcie pieczarek. Są takie sypkie i idealnie pasują do gorącej kawy, herbaty czy kakao. Do przygotowania w 15 minut plus pieczenie, więc idealne na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Te ciasteczka są dość popularne, jedni je lubią, a inni nie. My je lubimy. Kto nie próbował to polecam spróbować, nawet z mniejszej porcji.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na ciasto:
    20 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki tortowej
    1 jajko
    1 łyżka cukru waniliowego
    pół łyżeczki sody oczyszczonej

    Dodatkowo:
    1 łyżeczka kakao
    mąka pszenna to posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piaskowe ciasteczka pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło lub margarynę, jajko, cukier waniliowy, cukier puder ucieramy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, następnie ucieramy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy, jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze mąki tortowej i zagniatamy.
  • 2. 2. Z ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy kuleczki. Gwint małej butelki po wodzie maczamy w kakao i wciskamy lekko w kuleczkę ciasta, formując pieczarkę. Za każdym razem maczamy gwint w kakao.
  • 3. 3. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka znacznie urosną.
  • 4. 4. Następnie ciasteczka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy, zdejmujemy z blaszki i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 4 blaszki ciastek.

Zachowujemy odstępy ponieważ ciasteczka urosną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować