Piaskowe ciasteczka majonezowe

4.5 (158 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te kruche piaskowe ciastka pieczemy bez dodatku jajek. Tajemniczym składnikiem jest tutaj majonez. Najlepsze są kilak dni po upieczeniu. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pudełku.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • o 2 szklanki mąki,
    o 1 opakowanie suszonych drożdży (7g),
    o 150g masła lub margaryny,
    o 2 łyżki cukru pudru,
    o 2 łyżki majonezu,
    o Szczypta soli,
    o DODATKOWO:
    o 2 czubate łyżki cukru pudru,
    o 2 łyżeczki cukru waniliowego,
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Majonez

Piaskowe ciasteczka majonezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszaj z majonezem i odstaw na kilka minut.
    W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj miękkie masło lub margarynę. Wszystko razem wymieszaj tak jakbyś przygotowywał kruszonkę. Kolejno dodaj drożdże z majonezem i zagnieć gładkie ciasto.
    Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszcz za pomocą widelca (nie za dużo – ciastka powinny pozostać dość grube przed pieczeniem). Ciastka upiecz w dwóch turach.
    Piekarnik nagrzej do 240 stopni.
    Ciastka piecz około 12 minut. Jeszcze ciepłe ciastka obtocz w mieszance cukru pudru i cukru waniliowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować