Te kruche piaskowe ciastka pieczemy bez dodatku jajek. Tajemniczym składnikiem jest tutaj majonez. Najlepsze są kilak dni po upieczeniu. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pudełku.
35 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
o 2 szklanki mąki,
o 1 opakowanie suszonych drożdży (7g),
o 150g masła lub margaryny,
o 2 łyżki cukru pudru,
o 2 łyżki majonezu,
o Szczypta soli,
o DODATKOWO:
o 2 czubate łyżki cukru pudru,
o 2 łyżeczki cukru waniliowego,
Piaskowe ciasteczka majonezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszaj z majonezem i odstaw na kilka minut.
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj miękkie masło lub margarynę. Wszystko razem wymieszaj tak jakbyś przygotowywał kruszonkę. Kolejno dodaj drożdże z majonezem i zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszcz za pomocą widelca (nie za dużo – ciastka powinny pozostać dość grube przed pieczeniem). Ciastka upiecz w dwóch turach.
Piekarnik nagrzej do 240 stopni.
Ciastka piecz około 12 minut. Jeszcze ciepłe ciastka obtocz w mieszance cukru pudru i cukru waniliowego.
Komentarze