Ciasteczka orzechowe na białkach

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przy pieczeniu ciasteczek często zostają nam białka. Mam dla was świetny pomysł jak je wykorzystać. Upieczcie orzechowe krojone ciasteczka, które są leciutkie i chrupiące, jednym słowem rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 1 białko
    100 g cukru
    150 g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka orzechowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy drobno zmielić w maszynce do orzechów.
    Białko ubić i miksując stopniowo dosypywać cukier. Miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka i lśniąca. Z ubitej masy białkowej odłożyć 3 łyżki do posmarowania. Do reszty wsypać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Masę włożyć na około pół godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Zdjąć górny papier, posmarować odłożoną masą z białek i pokroić na prostokąty 3*2 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach około 10-12 minut. Wyjąć i pozostawić na blaszce do ostudzenia. Z blaszki zdejmujemy zimne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Orzechy

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować