Ciasteczka marchewkowe przekładane dżemem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciekawe połączenie składników, dżem porzeczkowy w połączeniu z marchewką zaskakuje smakiem;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kostka margaryny tradycyjnej
    30 dag mąki
    15 dag marchewki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dżem z czarnej porzeczki lub z owoców leśnych
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka marchewkowe przekładane dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Margarynę siekamy , łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę i szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy ciasto, a następnie rozwałkowywujemy na grubość około 4 mm. W placku szklanką wykrawamy krążki. W połowie krążków robimy mniejsze otwory. Pieczemy około 20- 25 minut w temp 180 stopni. Lekko studzimy. Pełne kółka smarujemy dżemem i przykrywamy krążkami z dziurką. Na końcu oprószyć ciasteczka cukrem pudrem.

    PS Samo przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, dłużej schodzi z pieczeniem ciasteczek.

Porady

Blaszki na których piekę wykładam papierem do pieczenia. Aby uniknąć posklejania ciasteczka należy układać w małych odstępach, ponieważ podczas pieczenia troszkę rosną ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować