Ciasteczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubijamy do lekkiej piany. Powoli, w trzech partiach wsypujemy cukier z cukrem waniliowym i dalej ubijamy pianę do postaci białej, lśniącej merengi. Do ubitej piany wsypujemy wiórki kokosowe i łączymy delikatnie z pianą łyżką lub łopatką.
2.Przekładamy gotową masę do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę i wyciskamy małe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.Tak przygotowane kokosanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Moje piekły się 10 minut.
4.Upieczone kokosanki wyjmujemy na talerz do przestygnięcia. Idealne ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu.
Nasze zostały przyozdobione ulubionymi cukierkami wnuków, przyklejonymi odrobiną gotowej masy krówkowej.
Komentarze