Ciasteczka kokosowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kokosanki z trzech składników. Proste i smaczne ciasteczka dla wielbicieli kokosowego smaku. Dzisiaj dla wnuków na Dzień Babci!

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • białko z dwóch jajek
    150 g wiórków kokosowych
    100 g cukru
    8 g cukru waniliowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kokosowe

Ciasteczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy do lekkiej piany. Powoli, w trzech partiach wsypujemy cukier z cukrem waniliowym i dalej ubijamy pianę do postaci białej, lśniącej merengi. Do ubitej piany wsypujemy wiórki kokosowe i łączymy delikatnie z pianą łyżką lub łopatką.
  • o 2. Przekładamy gotową masę do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę i wyciskamy małe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • o 3. Tak przygotowane kokosanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Moje piekły się 10 minut.
  • o 4. Upieczone kokosanki wyjmujemy na talerz do przestygnięcia. Idealne ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu.
    Nasze zostały przyozdobione ulubionymi cukierkami wnuków, przyklejonymi odrobiną gotowej masy krówkowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować