Ciasteczka dyniowe z solonym karmelem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka dyniowe świetnie komponują się z solonym karmelem.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasteczka:
    2 szklanki mąki,
    2 jajka,
    1/4 szklanki mleka,
    1/2 szklanki puree z dyni,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    cukier do posypania ciasteczek,

    Solony karmel:
    szklanka cukru,
    200 ml kremówki 30 %,
    1/2 szklanki wody,
    2 łyżki masła
    1/2 łyżeczki soli morskiej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka dyniowe z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmel : Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier i rozkładamy go po całym dnie. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie bo może pryskać wlewamy wodę. Mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło, sól i gotujemy około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  • 2. Ciasteczka: Do miski wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy puree z dyni i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dłonie smarujemy olejem, nabieramy ręką porcję ciasta, formujemy okrągłe kulki i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut. Upieczone ciasteczka podajemy z solonym karmelem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować