kajmakowe ciasteczka z solonym karmelem

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię połączenie smaków słonego i słodkiego a solony karmel to już w ogóle obłęd. Ciasteczka, które Wam prezentuję są proste ale tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Dzięki dodatkowi soli nie wydają się być przesłodzone i dosłownie rozpływają się w ustach:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    400 g mąki
    1 jajko
    200 g masła
    szczypta soli
    na solony karmel:
    2 łyżki cukru
    30 ml wody
    3 łyżki śmietanki kremówki
    łyżka masła
    1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
    dodatkowo:
    200 g kajmaku
    ewentualnie odrobina soli gruboziarnistej
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Kajmakowe ciasteczka z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i kieliszkiem wycinać kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić
  • 2. Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę ciastek, przykryć pozostałymi.
    Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać śmietankę, gotować około trzech minut a następnie dodać dól i masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Karmel stygnąc będzie tężał. Kiedy karmel nie będzie już całkiem płynny polać ciastka. Można jeszcze dodatkowo posypać odrobiną soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować