Ciasteczka brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokojowej temperatury, jajka i cukier zetrzeć na puszystą masę. Dodać śmietanę, proszek do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut.
2.Podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej części uformować wałek (jak na kluski) i pokroić na równe części w wielkości orzecha włoskiego. Uformować kulki i trochę przycisnąć. Wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia, tak aby się wzajemnie nie dotykały. Piec w temp. 200 stopni przez 15-20 minut. Pilnować aby nie były zbyt mocno zarumienione.
3.Wyciągnąć z piekarnika i z każdego ciasteczka wyjąć środek nożem.
4.Nadzienie: nutellę i ciasto ze środka ciastka wymieszać.
5.Ciasteczka wypełnić przygotowanym nadzieniem i skleić formując brzoskwinie.
6.Gotowe ciasteczka-brzoskiwnie maczać w soku z marchwi jednej strony i w soku z buraka z drugiej strony. Obtoczyć na koniec w cukrze.
Komentarze