Puszyste ptasie mleczko z mleka skondensowanego i brzoskwiń jest bardzo delikatne i od razu rozpływa się w ustach. Ciasto zwieńczone polewą czekoladową. która zawsze się udaje.
Brzoskwiniowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z odrobiną soli oraz cukrem, dodać żółtka, ubić na puch. Dodać przesiane sypkie składniki i olej, delikatnie wymieszać i wylać na blachę o wym.21x33 cm wyłożoną pergaminem. Piec ok. 40 minut w temp.170 stopni. Ostudzić i nasączyć ponczem.
2.Brzoskwinie po odsączeniu zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody dodając łyżeczkę żelatyny sypkiej. Mleko skondensowane zmiksować do uzyskania pianki, połączyć z brzoskwiniami oraz tężejąca galaretką. Piankę wylać na biszkopt i schłodzić.
3.Masło rozpuścić w rondelku z cukrem, kakao i śmietaną, nie gotować. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia i gorącą połączyć z polewą. Ciepłą polewę wylać na ptasie mleczko i rozprowadzić poruszając ciastem tak, aby polewa spłynęła po całej powierzchni ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi i schłodzić.
Komentarze