Pyszne ciasto orzechowo-brzoskwiniowe z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji" po moich niewielkich modyfikacjach :-))
Składniki:
Ciasto (na formę o wym. 28x40cm):
8 białek
1/2 szkl cukru
3 żółtka
10 dag orzechów mielonych (włoskich)
10 dag orzechów krojonych (włoskich)
10 dag wiórków kokosowych
5-10 dag rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
sok z 1 puszki brzoskwiń
1½ kostki masła
2 łyżki cukru kryształu
2 budynie brzoskwiniowe lub śmietankowe
5 żółtek
1 szkl wody
1/2 szkl cukru pudru
Ponadto:
2 paczki ciastek delicja o smaku brzoskwiniowym lub pomarańczowym
¼ szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
spirytus (pominęłam)
osączone brzoskwinie (1 puszka)
2 galaretki brzoskwiniowe (przygotowane wg. przepisu na opakowaniu)
Brzoskwiniowe wydmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z białek ubić sztywną pianę. W trakcie ubijania, dodać cukier i żółtka. Rodzynki, wiórka kokosowe, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i dodać do piany. Lekko wymieszać. Piec 30-40 min. w tem. 180*C.
2.Masa:
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, przekładamy je do miski. Pozostałą zalewę zlewamy do szklanki, uzupełniamy wodą do pojemności 2 szklanek (wychodzi ok. 1 szklanka soku i dodajemy 1 szklankę wody).
Z 0,5 litra soku odlewamy szklankę, pozostałą wlewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałym soku rozkłócamy żółtka, cukier, budynie do połączenia składników. Kiedy sok się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Odstawiamy go do wystudzenia. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, ucieramy na jednolitą masę. Masę budyniową dzielimy na 2 równe części.
3.Przełożenie:
Ciasto orzechowe - połowa masy - delicje nasączone spirytusem (ja nie nasączałam ciastek) - druga połowa masy - brzoskwinie - Galaretka brzoskwiniowa
Komentarze