Ciasto drożdżowe lubi ciemne i ciepłe miejsce potrzebne do wyrośnięcia, lecz to jest inne, wkładamy je do lodówki i to jest sekret, który sprawia że są pyszne
Brzoskwiniowe ciasteczka z uśmiechem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier rozcieramy z drożdżami. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy roztarte drożdże,śmietanę i zagniatamy ciasto. Gdy powstanie kula odstawiamy do lodówki na 3 godziny(można nawet przygotować ciasto dzień wcześniej i zostawić je na noc w lodówce).Następnie ciasto wałkujemy na dość gruby placek(ok.5mm)i wycinamy kółka o średnicy ok.9mm i sklejamy tylko boki ciasta a do środka wkładamy odsączone ćwiartki brzoskwiń . Pieczemy 20-25min do zrumienienia w temperaturze 180 stopni . Po wystygnięciu ciasteczek "popudrujmy "(dość grubo) nasze uśmiechy cukrem pudrem.
Komentarze