Ciasteczka betlejemskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło, siekamy nożem, dodajemy żółtka roztrzepane z cukrem , ocet i zarabiamy ciasto.
2.Ciasto wałkujemy cienko na ok. 3 mm. Wykrawamy foremkami małe ciasteczka -koła, gwiazdki. Układamy na wysmarowanych tłuszczem blaszkach. Z jednej porcji wychodzi ok. 2 duże blachy do piekarnika.
3.Połowę ciastek smarujemy roztrzepanym białkiem. Posypujemy kokosem.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
4.Po upieczeniu ciastka studzimy, łączymy w pary ( ciastko puste z ciastkiem posypanym kokosem lub jak kto woli) przekładamy dżemem i obtaczamy w kokosie.
Komentarze