Ciasteczka betlejemskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są półkruche, przekładane dżemem i posypane kokosem. Świetnie wyglądają i bardzo wszystkim smakują. Polecam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
    20dag masła,
    3/4 szklanki (250ml) cukru pudru,
    3 żółtka,
    15 g (1/2 opakowania) proszku do pieczenia,
    2 łyżki octu,
    1 białko,
    10dag wiórek kokosowych,
    mały słoik ulubionego dżemu u mnie wiśniowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka betlejemskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka betlejemskie 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło, siekamy nożem, dodajemy żółtka roztrzepane z cukrem , ocet i zarabiamy ciasto.
  • Ciasteczka betlejemskie 2. Ciasto wałkujemy cienko na ok. 3 mm. Wykrawamy foremkami małe ciasteczka -koła, gwiazdki. Układamy na wysmarowanych tłuszczem blaszkach. Z jednej porcji wychodzi ok. 2 duże blachy do piekarnika.
  • Ciasteczka betlejemskie 3. Połowę ciastek smarujemy roztrzepanym białkiem. Posypujemy kokosem.
    Ciasteczka pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Ciasteczka betlejemskie 4. Po upieczeniu ciastka studzimy, łączymy w pary ( ciastko puste z ciastkiem posypanym kokosem lub jak kto woli) przekładamy dżemem i obtaczamy w kokosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować