Chutney z węgierek i chili

  • wyświetlono: 2632 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Korzystając z ostatnich jesiennych dni i dostępności śliwek, warto zrobić kilka słoików fantastycznego, lekko pikantnego chutneyu. Idealny do mięs, słonych przystawek lub jako kanapkowe smarowidło. W zależności od tego jak bardzo lubimy pikantne smaki , to ilość papryczki chili można dowolnie zwięk

Apetyczna babeczka
  • 120min

Składniki

Składniki :

1 kg śliwek węgierek
3 - 4 średnie cebule
1 szklanka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
6 łyżek cukru
2 ząbki czosnku
1 bulwa imbiru
1 papryczka chili
skórka i sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney z węgierek i chili

  • 1. 1. Śliwki pozbawiamy pestek, czosnek, chili i cebulę kroimy w kosteczkę. Imbir i skórkę z cytryny ścieramy na tarce, sok z cytryny wyciskamy.

    2. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy jak dżemy. Czekamy, aż konsystencja stanie się jednolita, pod koniec gotowania chutney można zmiksować aby masa wyszła gładka.

    3. Gorący chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiŚliwkiimbirchutney

Komentarze

Podobne przepisy

image-0spy3hh

Dodane przez: paolineczka

Chutney paprykowy z chilli

Pyszny domowy chutney paprykowy...

Pikantne ogórki z chili

Dodane przez: bietka

Pikantne ogórki z chili

Pyszne pikantne ogóreczki, które...

Sok pomidorowy z bazylią czosnkiem i chili

Dodane przez: Beata12

Sok pomidorowy z czosnkiem bazylią i chili

Gdy przerabiam pomidory i robię...

chutney

Dodane przez: Kasja1986

Chutney z marchewki

Chutney z marchewki idealnie podkreśla...

 SZYBKIE POWIDŁA z WĘGIEREK

Dodane przez: Maggie79

SZYBKIE POWIDŁA z WĘGIEREK

Powidła śliwkowe to dla wielu osób...

image-0ae9x5p

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Plastry cukinii w oliwie z czosnkiem i chili...

Witajcie,mam dla Was przepis na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE