Chutney z węgierek i chili

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Korzystając z ostatnich jesiennych dni i dostępności śliwek, warto zrobić kilka słoików fantastycznego, lekko pikantnego chutneyu. Idealny do mięs, słonych przystawek lub jako kanapkowe smarowidło. W zależności od tego jak bardzo lubimy pikantne smaki , to ilość papryczki chili można dowolnie zwięk

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki :

    1 kg śliwek węgierek
    3 - 4 średnie cebule
    1 szklanka octu jabłkowego
    1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
    6 łyżek cukru
    2 ząbki czosnku
    1 bulwa imbiru
    1 papryczka chili
    skórka i sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney

Chutney z węgierek i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śliwki pozbawiamy pestek, czosnek, chili i cebulę kroimy w kosteczkę. Imbir i skórkę z cytryny ścieramy na tarce, sok z cytryny wyciskamy.

    2. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy jak dżemy. Czekamy, aż konsystencja stanie się jednolita, pod koniec gotowania chutney można zmiksować aby masa wyszła gładka.

    3. Gorący chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować