Chrust

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Stare przepisy są najbardziej sprawdzone, a słodkości najlepsze.

eskinoska
  • 50min

Składniki

Składniki:
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
kieliszek spirytusu,
7 żółtek,
40 dkg. mąki tortowej,
cukier puder.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chrust

  • 1. Żółtka z solą ubić spiralką na masę. Na stolnicę wsypać mąkę tortową zrobić w środku dołek i do niego wlać masę, zagniatać ciasto, dolewając spirytus. Zagniecione ciasto powinno być jak gąbka. Bić zagniecionym ciastem o stolnicę, następnie zostawić pod przykryciem przez 10 minut.
    Rozwałkować ciasto bardzo cieniutko, wycinać paski radełkiem nożykiem, lub nożem, nacinając wycięty pasek w środku. Następnie koniec pasków przełożyć do środka i uformować chrust. Smażyć uformowane paski na głębokim olej do czasu aż będą lekko złociste. Wykładać na talerz wyłożony papierem, aby odciekły. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Porady

Zagniecione i uformowane w kulę ciasto chwilę mocno biję (rzucam) o stolnicę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieżółtkaspirytus
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chrust lany

Dodane przez: Agiatis

Chrust lany

Przeglądając przepisy, szukając...

mała kucharka

Dodane przez: marta33

Chrusty

Pyszne chruściki,które mama robiła...

Dodane przez: marta33

Chrusty

Pyszne chruściki,które mama robiła...

chrusty

Dodane przez: jankowska

Domowe chrusty

Ten przepis mam od mamy,robilam...

image-062e1am

Dodane przez: viki2903

Faworki / chrusty

Faworki / chrusty

Lany chrust

Dodane przez: kasiunia

Lany chrust

Lany chrust to dość popularna karnawałowa...