Babka Tulipan

  • wyświetlono: 919 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Soczysta i niezwykle aromatyczna.

eskinoska
  • 90min

Składniki

6 jajek,
1 kostka margaryny,
1,5 szklanki cukru,
2 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki oliwy( olej),
2 łyżeczki proszku,
cukier wanilinowy,
1 budyń waniliowy ( zwykła pojemność),
1 kisiel wiśniowy ( zwykła pojemność),
2 łyżki kakao.

Sposób przygotowania przepisu:

Babka Tulipan

  • 1. Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, cukier wanilinowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę, a na końcu pianę ubitą z białek.
    Ciasto dzielimy na 3 części:
    - do jednej części dodajemy budyń (proszek),
    - do drugiej kisiel wiśniowy (proszek),
    - do trzeciej kakao.
    Ciasto układamy na przemian porcjami w wąskich foremkach. ( ja wykorzystuję jedną dużą, drugą małą foremkę). Przed włożeniem do piekarnika, surowe ciasto przekroić nożem wzdłuż blaszki. Pieczemy około 50 min. w 170 stopniach.

Porady

Można ciasto podzielić na 4 części, dodając do czwartej mak (2 łyżki). Ciasto surowe kroję nożem ( robię esy floresy), by ładnie później wyglądało po upieczeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekisielbudyń

Komentarze

Podobne przepisy

Tulipan

Dodane przez: ilka_86

Babka Tulipan

To barwne ciacho ma wiele nazw,...

babka tulipan

Dodane przez: Jaga85

Babka tulipan

Przepis smaczny, szybki i tani.

Wiosenna babka tulipan

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Wiosenna babka tulipan

Babka tulipan jest łatwa w przygotowaniu...

Babka Tulipan

Dodane przez: Paulina16621

Babka Tulipan

Idealna na wszelkie rodzinne spotkania.

Babka kwitnący tulipan

Dodane przez: Marinella

Babka kwitnący tulipan

Babka ta ozdobi wielkanocny stół

Tulipan

Dodane przez: kamila12

Babka Tulipan

Szybkie ciasto

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE