Amoniaczki od babci Eli

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Wyśmienite kruchutkie ciasteczka

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 żółtka i 1 jajko,
    10 dkg. cukru pudru,
    cukier waniliowy,
    amoniak ( całe opakow.),
    kilka kropel olejku cytrynowego lub pomarańczowego,
    1 margaryna,
    nie cała szklanka śmietany,
    60 dkg. mąki.

Amoniaczki od babci eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę odważyć, przesiać przez sitko, dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy, pomieszać nożem. Margarynę posiekać z mąką, dodać jajko wymieszane z żółtkiem, śmietaną i amoniakiem. Zarobić ciasto. Wyrobioną kulę pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
    Po 2 godz. rozwałkować na około 0,5 cm, wykrawać ciasteczka i różnych wzorach. Ciasteczka namoczyć w białku i cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odległościach.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C aż się lekko zarumienią.

Porady

Ciasto nie może być zbyt cienko rozwałkowane, a wycięte ciasteczka należy układać na blaszce w większych odległościach, aby nie sklejały się podczas pieczenia. Odnośnie olejku, to ja zwykle daję pół opakowania ( słoiczka).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy