Amoniaczki od babci eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę odważyć, przesiać przez sitko, dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy, pomieszać nożem. Margarynę posiekać z mąką, dodać jajko wymieszane z żółtkiem, śmietaną i amoniakiem. Zarobić ciasto. Wyrobioną kulę pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Po 2 godz. rozwałkować na około 0,5 cm, wykrawać ciasteczka i różnych wzorach. Ciasteczka namoczyć w białku i cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odległościach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C aż się lekko zarumienią.
Porady
Ciasto nie może być zbyt cienko rozwałkowane, a wycięte ciasteczka należy układać na blaszce w większych odległościach, aby nie sklejały się podczas pieczenia.
Odnośnie olejku, to ja zwykle daję pół opakowania ( słoiczka).
Komentarze