Chrupiące skrzydełka pieczone na cebuli

4.51 (177 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Skrzydełka przyrządzone są w banalnie prosty sposób, a smakują doskonale. Są pikantne, bo marynowały się w pieprzu ziołowym, ale mają nutę słodyczy dzięki posmarowaniu ich w trakcie pieczenia odrobiną miodu.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg skrzydełek z kurczaka
    1 płaska łyżka soli
    2 pełne łyżki pieprzu ziołowego
    3-4 ząbki czosnku
    2-3 cebule
    3 łyżki oleju
    Pasta do smarowania:
    1 łyżeczka miękkiego miodu
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.51 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiące skrzydełka pieczone na cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Dokładnie oczyszczone skrzydełka przekładam do miski i nacieram mieszanką soli i pieprzu ziołowego. Przykrywam dokładnie miskę i zostawiam ją na kilka godzin w lodówce. Na dno naczynia do zapiekania wlewam olej i układam cebule pokrojone w grube plastry. Na cebulę wykładam skrzydełka, dokładam czosnek i wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dół). Po 30 minutach smaruję mięso pastą z miodu i oleju i piekę kolejne 30 minut. Jeszcze raz smaruję i piekę jeszcze 20-30 minut. Gotowe skrzydełka powinny być bardzo rumiane i chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować