Chrupiące skrzydełka a'la kfc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyłam, odcięłam tzw lotki, skrzydełko na pół. Przyprawiłam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka . Do całości dodałam plasterki czosnku i odstawiłam do lodówki na 3/h :)
Na godzinę przed smażeniem wyciągnęłam mięso z lodówki,żeby nabrało temperatury pokojowej.
Z mleka, jajka i mąki zrobiłam ciasto, musi być gęstsze niż naleśnikowe. W tym cieście zanurzyłam skrzydełka, dobrze wymieszałam by masa całkowicie pokryła kurczaka. W międzyczasie nagrzałam olej w garnku. W dużej misce wymieszałam mąkę kukurydzianą z odrobinką soli i czerwonej papryki. W tej mieszance obtaczałam skrzydełka. Wrzucałam na rozgrzany olej, na średni ogień i smażyłam 15-20 min
Sos:
W miseczce wymieszałam keczup, majonez i jogurt. Doprawiłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem i porządną szczyptą chili. Wymieszałam, zostawiłam na 30 min w lodówce by smaki się przegryzły.
Porady
Mięso najlepiej wyciągnąć na godzinę przed smażeniem by nabrało temperatury pokojowej.
Im dłużej marynujemy mięso- tym lepsze w smaku
Komentarze