Uwielbiam desery na zimno, serniczki w takiej wersji najlepiej lubię. Lubię, też jak coś chrupie w deserach i płatki w tym deserze sprawdziły się idealnie. Kurkuma jest bardzo zdrowa, więc dodałam ją do deseru.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Masa serowa
biały ser w kostce - 340 g
galaretka cytrynowa - 1 opak
woda - 3/4 szkl
śmietanka kremówka - 250 ml
kurkuma - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo
corn flakes - 6 łyżek
maliny
borówki amerykańskie
mięta do dekoracji
Chrupiące serniczki z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę cytrynową zalać gotowaną wodą, dobrze wymieszać, aby się rozpuściła, odstawić, aby przestygła.
2.Śmietanę kremówkę, ubić na sztywno.
Do miksera włożyć biały ser, wlać wystudzoną rzadką galaretkę, dodać ubitą śmietankę i przyprawę kurkumę, wszystko dokładnie zmiksować.
3.Płatki rozdrobnić za pomocą wałka do makaronu.
Wsypać po dwie łyżki płatków do szklanki, na płatki wylać masę serową,
na wierzchu ułożyć owoce, udekorować listkami mięty.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze