Maślane paszteciki z kiszoną kapustą , suszonymi - grzybami i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane paszteciki doskonale sprawdzą się na kolację w wigilijny wieczór lecz nie tylko . Dodatek czerwonego barszczu jest tu mile widziany .

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    5 dag. drożdży
    4 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
    2 żółtka
    10 dag. masła
    1/2 szklanki mleka
    1 płaska łyżeczka cukru
    2 szczypty soli
    Farsz:
    50 dag . kiszonej kapusty
    5 dag . suszonych grzybów leśnych
    5 dag . suszonych śliwek
    1 szklanka bulionu warzywnego
    2 listki laurowe
    1 cebula
    5 dag . masła
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    sól pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    1 zmieszane jajko
    biały sezam i czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki Dodatki

Maślane paszteciki z kiszoną kapustą , suszonymi - grzybami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślane paszteciki z kiszoną kapustą , suszonymi - grzybami i śliwkami 1. Grzyby dzień przed robieniem farszu zalewam wodą , odstawiam . W dzień robienia farszu , kapustę zalewam wrzątkiem , mieszam , odcedzam , zalewam jeszcze raz wrzącą wodą , gotuję do miękkości- ok. 2-3 godziny w zależności od jakości kapusty , odcedzam , drobno siekam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję odcedzone i posiekane grzyby , podsmażam , dodaję kapustę , bulion , listki laurowe , pokrojone w paseczki śliwki ,przyprawę do mięs , duszę ok. 20 minut - tak aby płyn odparował . Próbuję , doprawiam solą , pieprzem , dodaję bułkę tartą , mieszam , odstawiam .
  • Maślane paszteciki z kiszoną kapustą , suszonymi - grzybami i śliwkami 2. Mąkę siekam z masłem , dodaję sól , drożdże zmieszane ze śmietaną i cukrem , mleko , żółtka , zagniatam elastyczne ciasto , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na godzinę .
  • Maślane paszteciki z kiszonej kapusty , suszonymi - grzybami i śliwkami 3. Wyrośnięte ciasto dziele na cztery części , każdą część wałkuję na koła , każde koło dzielę radełkiem na cztery części , nakładam farsz , dłuższe końce ciasta składam do środka , zwijam paszteciki .
  • Maślane paszteciki z kiszonej kapusty , suszonych - grzybami i śliwkami 4. Paszteciki układam na blasze , smaruje jajkiem , posypuję sezamem i czarnuszką , pozostawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia , piekę w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok . 20 minut .

Porady

Z tej porcji mam 16 sporych pasztecików :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Suszone grzyby Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować