Maślane paszteciki z kiszoną kapustą , suszonymi - grzybami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dzień przed robieniem farszu zalewam wodą , odstawiam . W dzień robienia farszu , kapustę zalewam wrzątkiem , mieszam , odcedzam , zalewam jeszcze raz wrzącą wodą , gotuję do miękkości- ok. 2-3 godziny w zależności od jakości kapusty , odcedzam , drobno siekam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję odcedzone i posiekane grzyby , podsmażam , dodaję kapustę , bulion , listki laurowe , pokrojone w paseczki śliwki ,przyprawę do mięs , duszę ok. 20 minut - tak aby płyn odparował . Próbuję , doprawiam solą , pieprzem , dodaję bułkę tartą , mieszam , odstawiam .
2.Mąkę siekam z masłem , dodaję sól , drożdże zmieszane ze śmietaną i cukrem , mleko , żółtka , zagniatam elastyczne ciasto , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na godzinę .
3.Wyrośnięte ciasto dziele na cztery części , każdą część wałkuję na koła , każde koło dzielę radełkiem na cztery części , nakładam farsz , dłuższe końce ciasta składam do środka , zwijam paszteciki .
4.Paszteciki układam na blasze , smaruje jajkiem , posypuję sezamem i czarnuszką , pozostawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia , piekę w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok . 20 minut .
Komentarze