Chrupiąca, pikantna panierka kryje wewnątrz delikatną rybę, która świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
PODZIAŁ KONKURSOWY:
zestaw A:
a. składniki podstawowe z zestawu
szklanka mąki krupczatki
3 jajka
200 g serka homogenizowanego naturalnego
b. składnik podstawowy dodatkowy
500 g polędwicy z dorsza
c. składniki robocze
2 łyżeczki sproszkowanej papryki piemonckiej (pikantnej)
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pół łyżeczki soli ziołowej
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
skórka i sok z cytryny do smaku
koperek
sól
pieprz czarny
szczypta cukru
d. dekoracja
natka pietruszki do posypania całości
PODZIAŁ TRADYCYJNY:
500 g polędwicy z dorsza
szklanka mąki krupczatki
3 jajka
2 łyżeczki sproszkowanej papryki piemonckiej (pikantnej)
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pół łyżeczki soli ziołowej
olej do smażenia
sos:
200 g serka homogenizowanego naturalnego
2 ząbki czosnku
skórka i sok z cytryny do smaku
koperek
sól
pieprz czarny
szczypta cukru
Chrupiące kawałki dorsza z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę kroimy w dużą kostkę. Mąkę mieszamy z przyprawami. Rybę otaczamy w mące, a następnie rozmąconym jajku i ponownie w mące. Kawałki ryby smażymy w głębokim tłuszczu, aż panierka się przyrumieni.
Serek mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i doprawiamy do smaku przyprawami.
Kawałki ryby podajemy z sosem czosnkowym. Całość posypujemy natką.
Komentarze