Pyszne kotlety rybne. Z dodatkiem jajek na twardo i smażonej cebuli. Sos koperkowy pięknie pachnący. Kotlety z sosem to duet doskonały.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g dorsza bez skóry
2 jajka ugotowane na twardo
2 mniejsze cebule
kromka chleba
jajko
pieprz cytrynowy
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
bułka tarta do obtaczania kotletów
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
ok. 100 ml wody
200 ml śmietanki 30 %
pęczek koperku
pieprz cytrynowy
łyżeczka octu jabłkowego
sól do smaku
Kotlety z dorsza z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule zeszklić na oleju. Może być pokrojona w grubsze krążki. Wystudzić. Rybę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie jajka ugotowane na twardo , cebule i kromkę chleba. Do masy dodać jajko, pieprz młotkowany i cytrynowy oraz sól do smaku. Wyrobić. Formować zgrabne kotlety. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę. Podgrzewać i mieszać. Jak mąka się zarumieni, to dodawać stopniowo ciepłą przegotowaną wodę. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Dodawać stopniowo śmietankę. Następnie pieprz, ocet, sól do smaku i na koniec posiekany drobniutko koperek. Zagotować. Sos gotowy.
Smacznego.
Komentarze