Kotlety z dorsza z sosem koperkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne kotlety rybne. Z dodatkiem jajek na twardo i smażonej cebuli. Sos koperkowy pięknie pachnący. Kotlety z sosem to duet doskonały.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g dorsza bez skóry
    2 jajka ugotowane na twardo
    2 mniejsze cebule
    kromka chleba
    jajko
    pieprz cytrynowy
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    bułka tarta do obtaczania kotletów
    olej rzepakowy do smażenia

    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    ok. 100 ml wody
    200 ml śmietanki 30 %
    pęczek koperku
    pieprz cytrynowy
    łyżeczka octu jabłkowego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety z dorsza z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule zeszklić na oleju. Może być pokrojona w grubsze krążki. Wystudzić. Rybę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie jajka ugotowane na twardo , cebule i kromkę chleba. Do masy dodać jajko, pieprz młotkowany i cytrynowy oraz sól do smaku. Wyrobić. Formować zgrabne kotlety. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę. Podgrzewać i mieszać. Jak mąka się zarumieni, to dodawać stopniowo ciepłą przegotowaną wodę. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Dodawać stopniowo śmietankę. Następnie pieprz, ocet, sól do smaku i na koniec posiekany drobniutko koperek. Zagotować. Sos gotowy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Koper Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować