Chrupiąca beza z bitą śmietaną i owocami

4.5 (186 ocen)

  • 40 min

Moja propozycja na letni deser .

  • 40 min

Składniki:

  • 6 białek
    1 i 1/2 szklanki cukru (375g)
    1 łyżeczka octu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
    1 puszka brzoskwiń
    śmietana 36% ( 500ml), 2 śmietan-fixy
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrupiąca beza z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle ubijając dodaj cukier.Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet, delikatnie wymieszaj łyżką. Na pergaminie narysuj koło o średnicy 26 cm.Piekarnik nagrzej na 160 stopni.Masę bezową przełóż na płaską blachę wyłożoną pergaminem i włóż do piekarnika.Piecz ok 40-50 min,następnie wyłącz piekarnik i susz przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40 minut.
    Ubij śmietanę na sztywno z cukrem i 2 śmietan-fixami.

    Na gotową bezę wyłóż śmietanę i udekoruj owcami .
    Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Porady

Do tego deseru idealnie pasują letnie owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować