Beza z sosem cytrynowym i bitą śmietaną

4.5 (155 ocen)

  • 3 godz.

Słodycz bezy wysuszonej na zewnątrz, mokrej i ciągnącej w środku, została zneutralizaowa przez kwaskowy krem cytrynowy Lemon Curd. Dodatek lekko posłodzonej bitej śmietany powoduje, że smaki wzajemnie się uzupełniają i przenikają.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Beza
    • 8 białek
    • 450 g cukru
    • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki octu winnego
    Krem cytrynowy - Lemon curd
    • 3 cytryny - skórka i sok
    • 3 jajka
    • 100 g cukru
    • 100 g zimnego masła
    Bita śmietana
    • 1 l śmietanki 30%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • ozdobne cukierki złote
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Sosy Dodatki

Beza z sosem cytrynowym i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza
    • Białka ubić na sztywno.
    • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając.
    • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki.
    • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    • Sztywne białka rozłożyć na narysowane na papierze do pieczenia koło o średnicy 26-28 cm, boki podnieść do góry tak, aby powstała miska. Prawidłowo ubite białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt. Beza trochę urośnie, należy więc zostawić ok. 2 cm wolnego miejsca na obwodzie.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut.
    • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę przez 2,5 godziny.
    Krem cytrynowy
    • Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Wycisnąć sok i przecedzić przez sitko.
    • Jajka wbić do miski i delikatnie roztrzepać. Dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać.
    • Masę włożyć do miski, którą umieścić na garnku z gotującą się wodą i powoli mieszać, aż się ociepli.
    • Cały czas mieszając dodawać kawałki masła, jak tylko poprzednie się rozpuszczą. Mieszać 5-10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Gotową odstawić do ostudzenia.
    Bita śmietana
    • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem.
    • Na bezowy blat wylać krem cytrynowy, trochę zostawić do dekoracji. Krem ma wejść do dołka utworzonego podczas modelowania białek przed pieczeniem.
    • Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, którą polać resztką sosu cytrynowego i posypać cukierkami.

Porady

Do tej bezy pasują również maliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować