PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Czekoladowe z morelami i kremem budyniowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/45/693626cbd99da028de1fcc802c51265cd598a075.jpeg36482736http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/czekoladowe-z-morelami-i-kremem-budyniowym-1
Ciasto:
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
4 jajka,3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy (38 g)
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
250 g miękkiego masła lub margaryny
Owoce: ok 70 dag moreli
Dekoracja:dowolna (u mnie czekolada i płatki migdałowe)
Sposób przygotowania przepisu:
Czekoladowe z morelami i kremem budyniowym
1.
Przygotowanie ciasta:Jaja z cukrem i margaryną utrzeć. Dodać mąkę, proszek i kakao,wlać mleko. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przełożyć do foremki (wymiar formy 25*35 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.Morele przekroić na cztery części i układać na wierzchu ciasta .Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min w 180 C.
Krem:Budyń wymieszać z mąką w 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i ugotować gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
Ostudzony budyń zmiksować z miękką margaryną (lub masłem) dodając po łyżce, do otrzymania puszystego kremu.
Na upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć krem i dowolnie udekorować
Porady
Morele można zastąpić dowolnymi owocami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze