Ciasto na babeczki ok 12 sztuk :
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
Masa krówkowa :
100 g cukru
150 g śmietany 36%
100 g białej czekolady
1 łyżka masła
Babeczki z domową masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok. 12 sztuk). Piec ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przygotowanie masy :
Na patelni podgrzewamy cukier aż całkowicie się rozpuści i przybierze ciemny kolor.Nie mieszać tylko od czasu do czasu poruszać patelnią . Śmietankę trochę podgrzać i dodać do rozpuszczonego cukru i wymieszać .Zdjąć z ognia,niech masa trochę przestygnie .Do ciepłej masy dodać pokruszoną czekoladę i masło .Mieszać do połączenia się składników.Masę przełożyć do miski .Przestudzoną masą wypełnić babeczki i dowolnie udekorować.
Porady
Masę krówkową jak puste babeczki często wykorzystuje w innych przepisach.
Komentarze