BEZA-ORZECHOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Ciasto z bezą orzechową i bitą śmietaną, bardzo dobre.

  • 60 min

Składniki:

  • beza:
    -8 białek
    -1 szklanka cukru
    -50 g. mielonych orzechów
    -1 biały budyń

    bita śmietana:
    -500 ml. śmietany 30%
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -1 śmietan-fix
    -3 łyżeczki żelatyny +1/3 szklanki wrzątku

    w starym wykonaniu dałam tylko 250 ml. śmietanki, to za mało.

    góra:
    1/2 gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Beza-orzechowa z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza 1. beza-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem.Dodać przesiany budyń i krótko zmiksować. Dodać orzechy i delikatnie wmieszać. Przełożyć na blaszkę(30x40), wyłożoną papierem do pieczenia.Suszyć w 150*ok.1 godz.lecz sprawdzać.Wyłożyć na deskę i zdjąć papier.
  • przekrojona beza 2. Po przestygnięciu przekroić placek na pół (30x20).
  • przekładanie 3. bita śmietana-Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i fixem. Na koniec wlewać żelatynę i krótko zmiksować. Połowę wyłożyć na jedną bezę.
  • bita śmietana 4. Przykryć drugą i posmarować resztą bitej śmietany.Dodatkowo zetrzeć gorzką czekoladę . Kroić na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować